28 november 2023

ASG en Falcker zoeken naar corrosie onder isolatie in pilotproject

Ton Tinkhof van ASG: “Dit is een super interessant project. We hebben hoge verwachtingen.”

ASG en Falcker zoeken naar corrosie onder isolatie in pilotproject

Alpha Storage Group (ASG) zette deze zomer een pilot op om corrosie onder isolatie op te sporen zonder dat de isolatie van de pijpleidingen af hoeft. Drones die uiteenlopende data verzamelen spelen een belangrijke rol in de proef. Ton Tinkhof van ASG: “Dit is een super interessant project. We hebben hoge verwachtingen.”

Tinkhof: “Toen ik online meer informatie over het onderwerp opzocht, kwam ik als vanzelf bij WCM uit, dat al jaren met het corrosie-onder-isolatie-vraagstuk bezig is. De informatie die ik online vond, was interessant genoeg om WCM-lid te willen worden. Ik denk dat we elkaar kunnen versterken rondom deze complexe materie.”

Regie

Alpha Storage Group is een totaalaanbieder voor het inspecteren, onderhouden, ontwerpen en bouwen van tankopslagvoorzieningen. Het nog jonge bedrijf stopt niet na de engineering; het houdt ook de regie in de uitvoeringsfase. “Wij nemen de verantwoordelijkheid om hetgeen we bedenken ook uit te voeren. Daar zit onze toegevoegde waarde.”

Asset care platform

Als je het over ASG hebt, heb je het automatisch ook over zusterbedrijf Falcker dat gespecialiseerd is in het verzamelen en analyseren van asset data. Het verzamelen van de data gebeurt met drones en uiteenlopende sensoren, zoals thermografische camera’s en gasemissiedetectoren. Lars Nieuwenburg van Falcker: “Die verzamelde data verwerken en analyseren we in ons zelfontwikkelde asset care platform. Wij pakken dus het geheel op en daar zit het verschil met andere aanbieders. Bijkomend voordeel is dat we zoveel data verzamelen dat andere assetmanagement-disciplines daar ook hun voordeel uit kunnen halen.”

Indicatie

Tinkhof: “Voor het pilotproject werken we samen. Falcker  maakt eerst van ieder object een 3D-model en koppelen dat aan de asset breakdown in het ERP. Daarna zet het lopende en vliegende drones in met uiteenlopende camera’s zodat er een volledig beeld van de pijpleidingen en bijkomende assets ontstaat. We kijken dus van bovenaf, maar ook vanaf de grond. Uiteindelijk willen we voordat we een pijpleiding uitpakken een indicatie krijgen van de toestand van de asset. Als je bijvoorbeeld met een thermografische camera ziet dat er ergens warmte vrijkomt, heb je een indicator van corrosie. Daarnaast zullen we ook steekproeven doen op leidingdelen waar de sensoren niets vonden. Je wilt weten of dat beeld klopt.” De verzamelde data gaan naar het asset care platform waarna engineers de data beoordelen. “Zo kun je het geheel valideren en in plaats van dat je al die kilometers aan leidingen uitpakt, dat slechts doen daar waar het nodig is.”

Als onze aanpak werkt is dat niet alleen een efficiencyslag, het verhoogt ook de veiligheid – Ton Tinkhof, Alpha Storage Group

Efficiencyslag

ASG is nog maar enkele maanden WCM-lid en Tinkhof deed al mee in enkele webinars. “Heel informatief, absoluut. Tegelijkertijd is de conclusie dat de echt slimme oplossing voor het opsporen van corrosie onder isolatie er nog niet is. Daarom is onze pilot met het chemiebedrijf op Chemelot ook voor WCM interessant. We hebben zoals gezegd hoge verwachtingen. Als onze aanpak werkt is dat niet alleen een efficiencyslag, het verhoogt ook de veiligheid. Maar, laten we eerst maar eens bewijzen dat het werkt.”

Tinkhof: “We zullen de resultaten te zijner tijd zeker delen. Wij staan ervoor open om samen te werken met de WCM-community.” Nieuwenburg: “Samen sta je sterker. Dat blijkt wel uit de samenwerking tussen Falcker en ASG.”

 

Bron: Alpha Storage Group: ASG en Falcker zoeken naar corrosie onder isolatie in pilotproject - World Class Maintenance